Μπορεί πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα να υπάρχει πάντα μια δυναμική γυναίκα, αλλά πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα, υπάρχει ο εαυτός της!
Και μπορεί κύριοι, οι γυναίκες να αποτελούν μόνο το 34% των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα, αλλά αντισταθμιστικά έχουν το 52% του συνολικού πληθυσμού & ας μη ξεχνάμε πως το 60% των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη είναι γυναίκες.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μπορεί να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις χρόνο με το χρόνο σύμφωνα με έρευνες της Icap, ωστόσο ακόμα υπάρχουν δυσκολίες ώστε να εξισορροπηθεί σωστά αυτό το παιχνίδι μεταξύ ισχυρού και ασθενούς φύλου στην οικονομική αρένα.
Τι είδους δυσκολίες;
Ας ξεκινήσουμε από τις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση, έλλειψη καθοδήγησης και συμβουλευτικής στα πρώτα βήματα έναρξης μιας επιχείρησης, έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής δικτύωσης & φυσικά δυσκολίες ως προς την εξισορρόπηση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Οι δράσεις των φορέων, τα οικονομικά προγράμματα του ΟΑΕΔ ή τα σεμινάρια κατάρτισης, στα μάτια μου φαντάζουν αστεία, όταν η γυναικεία δυναμική είναι τόσο μεγάλη που μπορεί από μόνη της να θέσει θεμέλια υγιούς επιχειρηματικότητας.
Αν καθίσουμε να το σκεφτούμε πιο διεξοδικά, σίγουρα θα βρούμε πολλές περισσότερες δυσκολίες, καθώς υπάρχουν άπειρα κατεστημένα ως προς τις σχέσεις των δύο φύλων που στο μυαλό μας δυνητικά αποκλείουν την ισότιμη αντιμετώπισή τους στον επιχειρηματικό/επαγγελματικό στίβο.
Προσωπικά με αφήνουν αδιάφορη καθώς δεν έχω βιώσει ποτέ αυτή την ανισότητα.
Σε κάθε επικοινωνιακή στρατηγική, η τοποθέτηση προϊόντος αποτελεί στοιχείο συνειρμού κομβικής σημασίας στη συνείδηση του άλλου και παράγοντα που καθορίζει τον τρόπο που κάνεις προβολή την προσωπικότητά σου στους άλλους. Ο τρόπος που θα επιλέξεις να “τοποθετήσεις” τον εαυτό σου στην επιχειρηματική αρένα, καθορίζει αν είσαι παίκτης ή παράπλευρη απώλεια στα τραπέζια που κλείνονται συνεργασίες, επισυνάπτονται στρατηγικές συμμαχίες & καθορίζονται επερχόμενοι οικονομικοί δείκτες.
Για να σε πάρουν σοβαρά, πρέπει να μάθεις να παίζεις καλά το παιχνίδι. Και το παιχνίδι έχει κανόνες και ρήτρες.
Ως εκ τούτου, πιστεύω στη σοβαρότητα, στην οργάνωση, στον άξιο άνθρωπο, στο όραμα, στην προσπάθεια και στη σκληρή δουλειά.
Υπάρχει εκτενής κατάλογος χαρακτηριστικών των ατόμων με επιχειρηματικό προσανατολισμό.
Υπάρχει επίσης κατάλογος χαρακτηριστικών των “καλών παικτών”.
Υπάρχουν επίσης, βάσει βιβλιογραφίας, χαρακτηριστικά προσωπικότητας των εν δυνάμει επιχειρηματιών. (εικόνα 1)
Αν αυτά είναι θηλυκά ή αρσενικά χαρακτηριστικά δεν το γνωρίζω.
Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός χαρακτηριστικών μεταξύ αρσενικού ή θηλυκού dna.
Αδυνατώ να κατανοήσω στερεότυπα τύπου “δε μπορεί να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα” ή “σίγουρα αλλού θα τα κατάφερνε καλύτερα”.
Γνωρίζω πως οι γονείς θυσιάζουν πολλά για να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη και ποιοτικότερη γνώση & εκπαίδευση.
Γνωρίζω πως επιδιώκουν με κάθε κόστος το καλύτερο και ευτυχές μέλλον για τα παιδιά τους.
Πώς ο πατέρας που προετοιμάζει την κόρη του για το καλύτερο ανταγωνιστικό επαγγελματικό μέλλον, την ίδια στιγμή δυσπιστεί ή αμφιβάλλει με στερεότυπα για τη συνάδελφο της ίδιας ή ανώτερης θέσης από τον ίδιο;
Αδυνατώ να κατανοήσω όμως πώς ο πατέρας που προετοιμάζει την κόρη του για το καλύτερο ανταγωνιστικό επαγγελματικό μέλλον, την ίδια στιγμή δυσπιστεί ή αμφιβάλλει με στερεότυπα για τη συνάδελφο της ίδιας ή ανώτερης θέσης από τον ίδιο.
Προφανώς κάτι δεν κάνουμε σωστά ή δε δουλεύουμε το μυαλό μας τόσο ώστε να προετοιμάσουμε τις επόμενες γενιές με νέες βάσεις και άλλες νοοτροπίες.
Κι αν εξακολουθεί να αναρωτιέται κανείς για το ποια θέση ταιριάζει καλύτερα σε έναν άντρα ή μια γυναίκα, να υπενθυμίσω πως μιλάμε για προσωπικότητες.
Και η προσωπικότητα είναι σύνολο πολύπλευρων, σύνθετων και ιδιαίτερων ψυχικών & πνευματικών χαρακτηριστικών με εμπειρίες, παρελθόν, αναμνήσεις, διαθέσεις, τάσεις συμπεριφοράς και χαρακτήρα.
Ποιος μπορεί να πιστοποιήσει επιστημονικά ότι επιλέγεται ή αποκλείεται ένας συγκεκριμένος επιχειρηματικός τομέας βάσει χρωμοσωμάτων;
Είμαι αδαής σχετικά με το μέγεθος κλίμακας του εύρους δράσης που μπορεί να δραστηριοποιηθεί και να ανελιχθεί ένας άντρας ή μια γυναίκα βάσει εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας και παιδείας. Δεν υπάρχουν όρια. Τα όρια πάντα ξεπερνιούνται και επαναπροσδιορίζονται.
Γι’αυτό που είμαι πεπεισμένη ωστόσο, είναι ότι οι γυναίκες διαθέτουν εκ φύσεως κάποια χαρακτηριστικά που μπορούν κάλλιστα να τα εκμεταλλευτούν στην προσπάθειά τους για ανέλιξη.
Κι ενώ οι άντρες κρατούν στα χέρια τους σημαντικά χαρτιά, όπως το ρίσκο, την αυτοπεποίθηση, τον ανταγωνισμό, την αποφασιστικότητα και τη σταθερότητα στις αποφάσεις τους, στον αντίποδα οι γυναίκες έχουν μια διόλου αμελητέα λίστα χαρακτηριστικών στη φαρέτρα τους.
Κι όταν το ασθενές φύλο σπάει το καλούπι και επενδύει στον εαυτό του, στο personal branding του και από απαθής καταναλωτής μετατρέπεται σε στρατηγικό πιόνι της οικονομικής πραγματικότητας, μόνο ελπιδοφόρα μπορεί να είναι τα μηνύματα.
Και μπορεί να με διορθώσουν πολλοί, αλλά ο κατάλογος των χαρακτηριστικών που ακολουθεί είναι γένους θηλυκού 🙂
- Αν θυμηθούμε την πυραμίδα αναγκών του Maslow, σίγουρα στην κορυφή του αισθήματος της αυτοπραγμάτωσης δεσπόζει μια γυναίκα που εστιάζει στην επικοινωνία, στις ενδοπροσωπικές και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η υψηλή της συναισθηματική νοημοσύνη τη βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων σε τέτοιο βαθμό που κανείς άντρας δε μπορεί να προβλέψει (EQ vs IQ).
- Οι γυναίκες είναι κατεξοχήν lifelong learners εστιάζοντας περισσότερο στο εσωτερικό και βαθυστόχαστο του πράγματος και λιγότερο σε οικονομικά ή ανταγωνιστικά κίνητρα (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων…γιατί ξέρω και αρκετές killer που δε σου χαρίζονται και πολύ). Αυτό τις κάνει ανθεκτικές στη δυσκολία και στα εμπόδια που παρουσιάζονται και τις οπλίζει με περισσότερο πείσμα, επιμονή και πειθαρχία σε ό,τι αναλαμβάνουν ιδίως όταν πρόκειται για την προσωπική τους στοχοθεσία και το όραμά τους.
- Κατεξοχήν περισσότερο οργανωτικές από τους άντρες, οι γυναίκες στην επιχειρησιακή αρένα, διαθέτουν περισσότερη καλλιέργεια, χτίζουν σταδιακά και μακροπρόθεσμα σχέσεις, διαμοιράζονται ευκολότερα πληροφορίες και χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή και ευελιξία στις επικοινωνίες και τις συνεργασίες τους.
- Οι γυναίκες, φύσει αυτάρκη όντα με μεγάλο αυτοέλεγχο κι ευελιξία, διαθέτουν μεγάλη δημιουργικότητα και αντιλαμβάνονται αποδοτικότερα και καλύτερα τις επερχόμενες τάσεις στην αγορά ιδιαίτερα σε τομείς μάρκετινγκ, τεχνολογιών και καινοτομίας. Μην υποτιμήσεις ποτέ τη διαίσθηση, το ένστικτο και τη διορατικότητα μιας γυναίκας…μέσα κι έξω απ’τη δουλειά!
- Οι γυναίκες πιστεύουν ακράδαντα πως “πρέπει να γίνεται η δουλειά” με κάθε κόστος. Η παρουσίαση αποτελέσματος είναι πολύ σημαντική γι’αυτές εξ’ου και είναι εξαιρετικά ικανές στο να βρίσκουν λύσεις. Τους αρκεί να προχωρούν τα πράγματα οργανωμένα, δε χρειάζονται παρακίνηση (είναι οι ίδιες self-motivated σε καθετί που αφορά την προσωπική, οικογενειακή ή επαγγελματική ζωή τους) και φυσικά δεν περιμένουν καρδούλες και φιλάκια ή φύλλα δάφνης στα μαλλιά για αναγνώριση του έργου τους.
Εν τέλει είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι η γυναικεία προσωπικότητα δεν είναι συμβατή με την επιχειρηματικότητα;
Υπάρχει συγκεκριμένος συμβατός δότης;
Προσωπικά βλέπω να ισχύει το φαινόμενο της γυάλινης οροφής και η επιχειρηματικότητα να παρουσιάζεται θεατρικά σαν το Ρωμαίο με την Ιουλιέτα…χωρίς όμως την Ιουλιέτα.
Κι αν δε γνωρίζεις τι είναι το glass ceiling, πρόκειται για όλα εκείνα τα αόρατα εμπόδια που βασίζονται σε απόψεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα και επιβραδύνουν ή σταματούν την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σε ανώτερες και ανώτατες επιχειρησιακές θέσεις.
Και για να προκαλέσω και λίγο…λίγο με ενδιαφέρει η γυάλινη οροφή καθώς η ηγεσία είναι λήμμα γένους θηλυκού.
Όταν μια γυναίκα επενδύσει σωστά στον εαυτό της, την εκπαίδευσή της, τη μόρφωσή της, την τεχνογνωσία και την παιδεία της…., she definately closes deals with heels 🙂
Εύστοχο, έξυπνο, καυστικό και ίσως σεξιστικό το παρακάτω quote, αλλά έγινε viral σε χρόνο DT.
He asked me: “What’s your favorite position?”
I said: “CEO.”
Τα φιλιά μας κυρίες & κύριοι…