Αν και μιλάω συχνά για branding & social media, αγαπημένο θέμα είναι το personal branding γι αυτό χωρίς περιστροφές περνώ στο Volume 2.

So, let’s go!

Κανείς δε μίλαγε για branding πριν 10 χρόνια.

Δεν υπήρχαν τότε brands; Δεν υπήρχαν επαγγελματίες;

Προφανώς και ναι. Αλλά κανείς δεν το ανέλυε τόσο γιατί όλα στηρίζονταν στην προσωπική επαφή και την f2f εξυπηρέτηση.

Με την άνοδο του digital στην εποχή της πλήρους μεταλλασσόμενης και εξελισσόμενης εποχής, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά και δεν πας πουθενά αν δεν έχεις στη φαρέτρα σου συγκεκριμένα skills.

Ας δούμε λοιπόν τι είναι το branding και γιατί γίνεται τόσος ντόρος για αυτό.

Σκέψου το απλά.
Βάλε τον εαυτό σου στη θέση της Cosmote, της Coca Cola ή ακόμα της Mercedes ή της Apple.
Δεν έχει καμιά σημασία τι πιστεύουν οι ίδιες οι εταιρίες για τον εαυτό τους.
Είναι εντυπωσιακό εξάλλου πως πάνω από το 80% των CEO’s πιστεύουν πως τα brand τους είναι φανταστικά!

Ουπς! Μόνο το 8% των πελατών τους έχουν την ίδια άποψη!

Branding είναι η γνώμη που έχουν οι πελάτες για τα ίδια τα brands.

Είναι η αίσθηση και το συναίσθημα που τους προκαλείται από αυτό που πρεσβεύει το brand.

Είναι η ταύτιση με την προβολή, την ιδέα ή τη συναναστροφή τους με το brand.

Ας το δούμε όμως μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

α. Αν εμένα η αίσθηση του να κρατώ στα χέρια μου το τελευταίο μοντέλο κινητής της Apple είναι μοναδική, λίγο με νοιάζει αν υπάρχουν λειτουργικότερες και φτηνότερες συσκευές στην αγορά. Κι αυτό ακριβώς έχει κατορθώσει η Apple.
Η αξεπέραστη καλαισθησία, το minimal design & τα προνόμια που μου δίνει ως χρήστης, με κάνουν να νιώθω μέρος της αυτοκρατορίας της. Ταυτίζομαι με το όραμα και την ιδέα της, τα χρώματα και τον τρόπο που προβάλλεται.

Δεν είναι τυχαίο το ρητό: “Once you go Apple, you never go Samsung”.
Βιωματικά, γίνομαι ο καλύτερος ambassador χωρίς να με πληρώνει για διαφήμιση και ταυτόχρονα ένας από τους πιστούς πελάτες της. Το royalty χτίζεται από την ανάγκη του χρήστη να αναζητά απεγνωσμένα το προϊόν σου γιατί ταυτίζεται μαζί σου, σε εμπιστεύεται & δε βλέπει κανέναν ανταγωνιστή σου γύρω του. Αυτός είναι και ο χρήστης που θέλεις για πελάτη. Εξάλλου πιστός πελάτης είναι ο ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος πελάτης.

β. Το ίδιο ισχύει με το αμάξι σου. Εγώ ας πούμε είμαι fan της Toyota. Μ’αρέσει η τεχνολογία, η αξιοπιστία, το σχέδιο και το υβριδικό κομμάτι τους. Μ’αρέσει η άμεση εξυπηρέτηση και ο εξειδικευμένος σύμβουλος που έχω. Μ’αρέσει επίσης που οι τύποι είναι μακράν digital. Αν δε βρεις στην Ιαπωνία την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που θα τη βρεις; Μ’αρέσει που αγοράζεις αυτοκίνητο και ξέρεις πως θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου με αυτό αν το θελήσεις…σε αντίθεση με ιταλικογαλλικοδιάφορες μπράντες που από τον πρώτο χρόνο μπορεί να σου βγάλουν προβλήματα. Σίγουρα θα θελήσω να δοκιμάσω και κάτι διαφορετικό γιατί ως γνωστόν βαριέμαι εύκολα και μ’αρέσει η ταχύτητα, αλλά τα χρήματά μου δε θα τα δώσω αλλού. Λίγο με νοιάζει επομένως αν η Bmw έβγαλε το τελευταίο της μοντέλο ή αν η Alpha Romeo ρίχνει δις σε διαφήμιση στις γυναίκες για να πάρουν τη Julietta.

Το ίδιο ισχύει για κάθε brand, για κάθε στρατηγική επικοινωνίας και για κάθε positioning στην αγορά.
Όπως έχει πει κι ένας παλιός μου mentor, τα brands πρέπει να κατέβουν από το θρόνο τους.

To customer experience δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

Και ένα να θυμάσαι: το πετυχημένο customer experience είναι που χτίζει πελατειακή πιστότητα.

Δεν υπάρχει B2B, ούτε B2C.

Δεν υπάρχει καν το B2H.

Για μένα υπάρχει μόνο το H2H. Human to Human.

Όπως δεν υπάρχουν και διαφορετικά είδη marketing.

Γίνεται λόγος για facebook marketing, instagram marketing, mobile marketing.  Ξεχνάμε το βασικότερο όλων: το που απευθυνόμαστε.

It’s all about Human Marketing.  Οι άνθρωποι έχουν ανάγκες και εμείς είμαστε εδώ για να τις ικανοποιούμε. Με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο. Με αξιοπιστία και συνέπεια.

Κι όπως κάθε brand, έτσι είναι και ο εαυτός σου.

Κι αν δεν έχεις κατανοήσει ακόμα πόσο σημαντική είναι η τοποθέτησή σου στον τομέα σου, σου υπενθυμίζω πως από αυτό εξαρτάται η υστεροφημία σου. Όπως και με τα μεγάλα brands, έτσι κι εδώ, δε μας ενδιαφέρει τι νομίζεις εσύ για τον εαυτό σου, αλλά η γνώμη που έχουν οι άλλοι για σένα.

Αν σε googlάρω, τι θα βρω για σένα;

Αν ρωτήσω τον τελευταίο πελάτη που βγήκε από το γραφείο σου τι αποκόμισε από σένα, τι θα μου πει; Αν ρωτήσω για σένα κοινούς μας γνωστούς, τι θα μου πουν;

Αυτό είναι το personal branding και δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι το κάνεις καλά. Κι αν δεν έχεις πάρει στα σοβαρά τα 10 strong tips που μοιράστηκα μαζί σου σε παλαιότερο άρθρο, αυτά είναι ακόμα 5 tips για να σου υπενθυμίσω πως πρέπει να πάρεις τον επαγγελματία εαυτό σου στα σοβαρά. Μόνο τότε θα σε πάρουν σοβαρά και οι άλλοι.

So…, let’s count down  🙂

#5 Αξίες.  Ποιος είσαι τελικά; Τι πρεσβεύεις; Που πιστεύεις; Οικογένεια; Ελεύθερο πνεύμα; Ποια είναι η δήλωση της αποστολής σου; Ο κώδικας δεοντολογίας σου; Βρες προσεκτικά αυτές τις αξίες και παρουσίασε τες με τον αποδοτικότερο τρόπο με συνοχή σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας σου.

#4 Αξιοπιστία. Αν θες την άποψη μου, η αξιοπιστία είναι σαν την παρθενιά. Once you lose it, you can’t get it back.  Κάτσε και σκέψου γιατί να σε ακολουθήσουν όσοι προσπαθείς να προσεγγίσεις. Τι έχεις να τους προσφέρεις; Γιατί εσύ και όχι κάποιος άλλος; Είσαι σταθερός σε αυτά που λες; Υπάρχει αλληλουχία των λόγων και των πράξεών σου;  Γενικώς έχε στο μυαλό σου πως δεν είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε ή θα θέλαμε να είμαστε. Είμαστε οι πράξεις μας. Και η αξιοπιστία μας κρέμεται από τη συνέπεια αυτών.

#3 Συνεργασία. Δεν είναι one man show. Όσο κι αν μιλάμε για personal branding, είναι αναγκαίο και σοφή κίνηση να ενώσεις τις δυνάμεις σου με άλλους επαγγελματίες. Δεν υπάρχει άλλος σαν εσένα στον κόσμο, αλλά ενδυναμώνεις την εικόνα σου μέσα από προσεκτικές και στρατηγικές συνεργασίες. Διευρύνεις τον κύκλο σου, την εικόνα και τη φήμη σου. Κι όπως εσύ θα υποστηρίξεις άλλους, έτσι θα το κάνουν κι εκείνοι για σένα. Με λίγα λόγια χτίζεις αξιόλογες μακροχρόνιες σχέσεις που σε βοηθούν στο PR σου και διαδίδουν το σύνολο της επαγγελματικής σου προσωπικότητας.

#2 Ταπεινότητα Σε έναν κόσμο που όλοι δηλώνουν gurus, μη βγεις να πεις πως είσαι ένας από αυτούς. Άσε το έργο σου να μιλάει για σένα και άσε τους άλλους να το πουν. Αυτό που έχεις να κάνεις από τη δική σου πλευρά είναι να έχεις αυτογνωσία. Κατέγραψε επίθετα που σε χαρακτηρίζουν και προσπάθησε να τα επικροτείς σε κάθε κίνησή σου. Είσαι επίμονος; Ειλικρινής; Αφοσιωμένος; Προκλητικός; Ό,τι κι αν σε χαρακτηρίζει, είσαι εσύ. Δείξε έμμεσα στους άλλους τι είσαι και άσε το word of mouth να δουλέψει για σένα.

Δείξε έμμεσα στους άλλους τι είσαι και άσε το word of mouth να δουλέψει για σένα.

#1 ΠάθοςDo what you Love! Αν δεν κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς, ποτέ δε θα παθιαστείς. Και ποτέ αυτό δε θα το περάσεις στους άλλους. Σκέψου μεγαλεπήβολα, βρες το θετικό στοιχείο που σε κάνει να ξυπνάς ευχάριστα το πρωί και να μην πηγαίνεις στη δουλειά σου με μούτρα. Ξέρεις τι μ’αρέσει περισσότερο; Να ακούω τον άλλο να μου μιλάει για τη δουλειά του και να με παρασύρει από το πάθος του για αυτό που κάνει. Να θέλει να με κάνει συμμέτοχο στην ιδέα και στην πραγματοποίηση του ονείρου του. Τέτοιους ανθρώπους αγαπώ. Κι ένας τέτοιος πρέπει να γίνεις κι εσύ αν θες να παρασύρεις με παρόμοιο τρόπο τους πελάτες σου. Να ένα στοιχείο που θα έχουν να θυμούνται από σένα! Με το πάθος που έχεις ως προσωπικότητα, με το ίδιο πάθος θα αφοσιωθείς στην εκάστοτε συνεργασία μαζί τους.

Κι εδώ ταιριάζει γάντι το αγαπημένο μου ρητό: You think Big, You get Big!

Γιατί αν σκέφτεσαι περιορισμένα, δεν έχεις καμιά τύχη να ξεχωρίσεις. 

Κι αν δε ξεχωρίσεις, δεν πας πουθενά!